Collectief opwekken
Plannen voor collectieve opwekking van onze energie gaan we niet alleen in woorden ondersteunen, maar ook in daden. We kiezen voor een stapsgewijze verandering richting collectieve opwekking.
Dat willen we niet alleen overlaten aan marktpartijen. Er is publiek-private samenwerking nodig, waarbij burgers meedenken over en meewerken aan de opwekking van energie. De gemeente heeft wat ons betreft hierin een stuwende en sturende rol. Inwoners die vernieuwende projecten realiseren voor de opwekking van energie moeten we (financieel) ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste Cv-ketels en het plaatsen van warmtepompen.
Hetzelfde geldt voor de overstap van aardgas naar andere vormen van verwarming, een overstap die in fasen zal moeten gebeuren. GroenLinks Harderwijk-Hierden gaat zich volop inzetten voor de gasloze wijk. Wij gaan ons actief mengen in de discussies over dit soort veranderingen.
Energie besparen
Hoe je aan energie komt is belangrijk, maar hoe je op energie bespaart is voor GroenLinks nog veel belangrijker. Dat komt doordat opwekking van fossiele energie eindig is. Het heeft beperkingen en het kost veel geld.
Anders dan bij energieopwekking, gaat het bij energiebesparing allereerst om gedrag. Er is bewustwording voor nodig. Daarom willen we dat de gemeente meer uitleg geeft. Doel daarvan is dat wij als inwoners ons energiegebruik beperken en dat wij daar actief mee bezig zijn.
Dat kan niet alleen via goedbedoelde campagnes. Daar zijn (financiële) voordelen voor nodig. Bijvoorbeeld door het stimuleren van isolatie, van het plaatsen van zonnepanelen of van het aanschaffen van energiezuinige apparaten. Wie bewust energie bespaart, moet daar duidelijk voordeel van hebben.