Het verwerken van afval wordt duurder. Het is dus noodzakelijk dat de kosten omhoog gaan voor degenen die het afval produceren. Hierdoor hebben we ook de mogelijkheid om door minder afval te produceren juist geld te besparen! Dat is de bedoeling van het hele systeem. Dat we ons bewuster worden van het verpakkingsmateriaal dat we in huis halen en welke consequenties daaraan zitten. Dat stimuleert wellicht om bepaalde producten in herbruikbare zakken mee te nemen, of om te kiezen voor glas of statiegeldflessen, of papieren verpakkingen om bij het oud papier te gooien.
Er is echter verwarring ontstaan over het afvalbeleid, met name het scheiden van PMD. De bronscheiding van PMD door de inwoners van Harderwijk is eigenlijk niet nodig. Dit wordt namelijk al gedaan door de afvalverwerker. De afvalverwerker kan het scheiden van PMD tot wel 3x beter waardoor het een grotere milieu impact heeft en er meer plastic hergebruikt kan worden als we het in de grijze container zouden doen.
Er is gekozen voor een tussenweg waarin de bewoners van Harderwijk zelf hun PMD kunnen inleveren. Dit verlaagt de kosten en brengt bewustwording met zich mee, en met die bewustwording zijn we heel blij mee! Echter zit er nog een andere kant aan dat verhaal. De komende 1 a 2 jaar zullen we nog per container of afvalzak restafval betalen. Ondertussen wordt het afvalsysteem zo aangepast zodat we straks per kilo gaan betalen. Dat is eerlijker: PMD weegt namelijk niet veel. Het scheiden en inleveren van PMD is dus een tijdelijke oplossing totdat we gaan betalen per kilo. Dit is tevens een van de redenen waarom we geen PMD ophaallocaties laten aanstellen. Zouden we dat wel doen, dan zou dat nog meer gaan kosten dan dat de bewoners van Harderwijk nu al betalen.
Het is duidelijk dat voorafgaand en tijdens de invoering van het nieuwe afvalsysteem de gemeente Harderwijk wat steken heeft laten vallen. Maar dat is niet het hele verhaal. Aan de ene kant is er duidelijk niet goed genoeg gecommuniceerd met inwoners en er lijkt niet goed nagedacht over de financiële consequenties voor huishoudens met een laag inkomen. Anderzijds zijn er aspecten van het nieuwe systeem die we kunnen accepteren omwille van een beter klimaat vindt GroenLinks.
De gemeente moet volgens ons hierin een stevige en sturende positie innemen doormiddel van: plannen maken, communiceren, uitvoeren, evalueren en verbeteren waar nodig. Want als opdrachtgever moet je betrekken blijven bij het gehele proces.
Sommige Harderwijkers gaan afval dumpen om kosten te besparen. Hierover kunnen we kort zijn. Dat is: (1) slecht voor het milieu, (2) ronduit asociaal, en (3) onverstandig. De handhaving zoekt actief naar vervuilers en legt boetes op. Zoals gezegd zijn er andere mogelijkheden om kosten te besparen, te beginnen bij minder afval produceren.
Wij van GroenLinks zijn er voor een beter klimaat, milieu en leefomgeving. We willen deze planeet doorgeven aan de volgende generatie en hem niet leegtrekken. We staan voor een socialer, eerlijker en solidair afvalbeleid en vragen nu van de Harderwijkse burger om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen.