Passende antwoorden
Het inzicht is gegroeid dat veel mensen voor hun werk niet altijd op locatie aanwezig hoeven te zijn. Actuele techniek maakt thuis werken en op afstand winkelen beter mogelijk. Dat leidt ertoe dat er minder kantoorruimte nodig is en dat het woon-werkverkeer afneemt. Tegelijkertijd zet het diverse ondernemers, waaronder de middenstand, ernstig onder druk. Samen met die ondernemers willen we naar passende antwoorden zoeken. Daarbij denken we aan de ombouw van kantoor- en winkelpanden die leeg blijven staan. Andere aandachtspunten zijn de leefbaarheid van de binnenstad en de verkeersdruk in de wijken.
Groene startups
Als GroenLinks Harderwijk-Hierden pleiten we voor ondersteuning van ondernemers bij groene innovaties. Het toerisme kan bijvoorbeeld veel groener en de horeca kan veel minder afval afscheiden. We willen startups stimuleren die innovaties weten om te zetten in winstgevende bedrijfsvoering en werkgelegenheid. Ook de sociale component van duurzaam ondernemen verdient aandacht.
Daarnaast streven we ernaar dat onze gemeente haar inzet op duurzaamheid zichtbaar maakt, bijvoorbeeld door ons als SDG-gemeente actief op te stellen en een Fair Trade-gemeente te worden. Dat is een goede manier om duurzaam gedrag te stimuleren bij burgers, maar ook bij de middenstand en het bedrijfsleven.
Sturende lokale overheid
De gemeente kan bovenstaande ontwikkelingen niet overlaten aan ‘de markt’. Duurzaam ondernemerschap vereist tempo en meer sturing. We hebben een richtinggevende gemeente nodig, die niet alleen stimuleert, maar waar nodig ook afdwingt en ondersteunt. In aanbestedingen zouden lokale ondernemers met duurzame bedrijfsprocessen en een sociale agenda een streepje voor moeten krijgen. Dit geldt ook voor partijen die inzetten op werkgelegenheid voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Dan krijgt ook de sociale werkvoorziening weer een nieuw gezicht.