Bomen zijn op allerlei manieren van groot belang. Voor klimaatadaptatie, schone lucht, een thuis voor talloze dieren en andere natuur. Dus wanneer het echt niet te voorkomen is dat een boom gekapt moet worden, moet er zo snel mogelijk gezorgd wordt voor vervanging door nieuwe bomen.
In het collegeprogramma voor aankomende jaren wordt de optie opengehouden dat er alleen gekapt gaat worden als dit de aller laatste optie is. Wij hopen daarom ook dat er ten eerste gekozen wordt naar behoud van bomen. Daarbij moeten de bestaande en nieuwe bomen alle ruimte krijgen op een gezonde manier te groeien. In de grond waar de boom groeit, moet bodemleven kunnen ontwikkelen en blijvend de ruimte krijgen. Dat is ook bouwen aan de toekomst! Herplanting in willekeurige compensatiebossen of toch al geplande vergroening is “greenwashing”. Dit zien we gebeuren in de industrie, door andere overheden. Daar willen we geen genoegen mee nemen. Het is de hoogste tijd dat Harderwijk het belang van natuur voor laat gaan en op eigenwaarde inschat. Daarom: 14 vragen over 4400 bomen, over hoe dit college de keuze heeft tussen de zaag en de gieter.
1. Welk percentage van het totale Harderwijkse bomenbestand (binnen de bebouwde kom) vertegenwoordigen de genoemde 4400 bomen?
2. Dat een boom op de ‘verkeerde’ plek heet te staan of als ‘ziek’ aangemerkt wordt, is een rekbaar begrip en daarmee is ook het genoemde getal van 4400 niet in beton gegoten. Kan het Collega aangeven in hoeveel gevallen kappen de enige oplossing vormt, in hoeveel gevallen aanpassing van de boomstandplaats of aanpassing van de weg of stoep, een alternatieve oplossing vormt, in hoeveel gevallen ‘ziek’ tot onmiddellijk ingrijpen noopt, en in hoeveel gevallen het ‘ziek’ zijn ook op andere wijze bestreden kan worden of gedoogd omdat er geen veiligheidsissue aan de orde is? Kortom: kunt u een gedetailleerder uitsplitsing geven van het getal van 4400 om zo de urgentie te onderbouwen en inzichtelijk te maken voor de burger?
3. Welk aandeel van de onvermijdbaar te kappen bomen is het College voornemens te compenseren in de nabijheid van de plek waar de kap plaatsvond en welk aandeel in de vorm van een aaneengesloten compensatie-bos?
4. Ziet het College mogelijkheden voor het behoud van bomen, hetzij op hun huidige standplaats hetzij door herplant op een nieuwe standplaats, via financiële adoptie door particulieren of bedrijven?
5. Gelden voor het kapbeleid, met de daaraan gekoppelde herplanting van 1,5 boom per gekapte boom, dezelfde richtlijnen voor overheden als voor particulieren? De indruk bestaat dat de gemeente de norm van 1,5 stringener oplegt aan particulieren dan aan zichzelf.
6. Hoe zwaar weegt het advies van ecologen als het gaat om het behoud of de verplaatsbaarheid van bomen? Wordt er altijd een advies opgesteld door ecologen en, zo ja, op basis van welke criteria komt de gemeente vervolgens tot een beslissing?
7. Is er in de begroting rekening gehouden met de kosten van herplanting en het behoud van gezonde bomen, eventueel verplaatsing van gezonde bomen als omstandigheden het weghalen noodzakelijk maakt? Of worden deze kosten uit andere middelen betaald en zo ja, waarvan?
8. Kunt u inzichtelijk maken wat de kosten zijn van kap, herplanting en vervanging van 4400 bomen, althans voor zover die 4400 bomen het onvermijdelijke aantal vormt?
9. Zijn er gebieden aangewezen in Harderwijk die plaats bieden voor de vervangende bomen (herplant) van deze 4400 bomen?
10. Wordt er bij het herplanten van bomen gekeken naar de ecologische omgeving van de ( nieuwe) boom en welke overwegingen worden dan gedaan ten aanzien van ecologische waarde ( biodiversiteit)? Zo niet, welke andere overweging bepaalt de keuze?
11. Wordt er samengewerkt met bijvoorbeeld omliggende gemeenten als het gaat om herbeplanting van gebieden? Op welke manier?
12. Is er een koppeling gemaakt tussen het beleid voor het kappen van bomen en de herinplant (particulier of in opdracht van de gemeente, provincie of andere overheid) EN de belangen van natuurbehoud, klimaatmitigatie, klimaatadaptatie en in het verlengde daarvan de energietransitie? Bijvoorbeeld in de Omgevingsvisie (waarvan, onder meer, de Natuurvisie en Woonvisie deel uitmaken)
13. Op welke manier is het beleid t.a.v. het kappen van bomen tot stand gekomen en op welke manier zou het beleid kunnen worden aangepast ten gunste van behoud, effectieve vervangende herplanting, klimaatverbetering in brede zin en op welke termijn?
14. Zie het College mogelijkheden om de gemeenteraad jaarlijks een overzicht te geven van de staat van het Harderwijker bomenbestand op basis van criteria als ‘mate van ziek zijn’, effect op staat van het wegdek, verkeersveiligheid, veiligheid voor passanten en gebouwen, alsmede de aantallen gekapte, verplaatste en nieuw ingeplante bomen?