1. Probeer wanneer je boodschappen doet te kiezen voor producten die niet in plastic zijn verpakt. Koop bijvoorbeeld mayo uit een glas in plaats van een plastic verpakking. Ingevroren producten in de supermarkt zijn vaak met karton verpakt. Daarbij zijn ingevroren producten vaak verser dan producten uit het vers-schap!
  2. Even een visje of fruit kopen op de markt? Neem je eigen plastic tasje en bakjes mee!
  3. Kies, indien mogelijk, voor minder grote plastic producten in plaats van meerdere kleine plasticproducten. In verhouding koop je dan minder plastic.
  4. Koffie liefhebber? Gebruik geen wegwerp-cupjes, maar maak je koffie op een duurzaam vriendelijke manier met bijvoorbeeld een percolator en losse koffie.
  5. Neem je eigen tas mee als je boodschappen doet zodat je niet telkens een nieuwe plastic tas hoeft te kopen. Daarnaast kun je dan je groentes en fruit rechtstreeks in je tas doen en hoef je niet nog een plastic zakje te pakken.
  6. Vervang shampoo flessen voor een shampoo blok. Het is in het begin even wennen maar het wordt voor iedereen steeds toegankelijker. Shampooblokken zijn tegenwoordig makkelijk te krijgen bij drogisterijen en  supermarkten.
  7. Vervang wasverzachter voor natuurazijn en/of bakingsoda. Vriendelijker voor de  portemonnee, voor de houdbaarheid van je wasmachine en voor de natuur! Ook voor wasmiddel zijn mooie alternatieven. Zo zijn er wasnoten of wasmiddel velletjes. Geen plastic, geen chemische toevoegingen en geen grote flessen meer in de kast.
  8. Investeer 1 keer in een mooie herbruikbare drinkfles en een herbruikbare koffiebeker. Zo  hoef je nooit meer een flesje water te kopen. Het leuke is dat je bij veel koffietentjes nog  korting krijgt ook als je een herbruikbare beker gebruikt. 
  9. Probeer bij het kopen van kleding te letten op natuurlijke materialen. Synthetische stoffen laten veel plastic los tijdens het wassen. Of gebruik een guppybag als je ze in de was doet.
  10. Net zoals een shampooblok zijn er ook blokken zeep speciaal voor de afwas. Combineer ze met een houten afwasborstel of natuurlijke spons en jouw afwas is plasticvrij. Het ziet er ook nog mooier uit op het aanrecht. 
  11. Gebruik liever losse thee in plaats van theezakjes. In theezakjes zit helaas vaak plastic.
  12. In plaats van keukenfolie kan je bijenwasdoeken gebruiken. Deze zijn herbruikbaar en net zo effectief.